Gempar askar makan makanan haram & jijik ketika latihan

Kekecohan berlaku apabila salah seorang pengguna facebook memuatnaik gambar askar-askar sedang menjalani latihan di hutan memakan makanan yang haram dimakan selagi tidak berlaku darurat .


Lebih mengecohkan lagi apabila ia dicampur adukan politik semasa .

Inilah status yang menghuraikan panjang lebar berkenaan gambar tersebut . 
Apa HUKUM nya ..
Agak mengejutkan beberapa gambar yang dipaparkan di laman web maahadsas.edu.my yang kemungkinan besar menunjukkan anggota tentera Malaysia yang beragama Islam diberi latihan kelangsungan hidup (survival) cara menangkap, memasak dan memakan monyet, katak dan beberapa binatang liar di hutan.

Adakah ini latihan untuk menghadapi suasana darurat atau terdesak? Apakah selepas ini akan ada pula latihan melacur untuk ibu yang terdesak keputusan bekalan susu anak, kerana Datuk Dr Mashitah dalam ruang soal jawab agama akhbar Harian Metro bertarikh 19 Jun 2005 mengatakan iaitu : “Dalam keadaan biasa, memang melacur itu haram, tetapi jika terdesak dan darurat ia dimaafkan.”
Harap Jawatankuasa Fatwa dapat memberikan pencerahan dalam isu latihan ketenteraan ini. Apakah perlu dilatih makan benda haram dalam keadaan darurat? Bagaimana pula jika latihan tersebut dalam bulan Ramadhan, kerana orang berpuasa dalam bulan Ramadhan pun dibolehkan berbuka puasa sekiranya dalam keadaan darurat?
Atau mungkin gambar tersebut bukan anggota ATM?
-Copied-
P/s: Kenapa SENGAJA mencari DARURAT? Tolong mention kan Majlis fatwa. Maklumat ni sangat berguna.
pada pendapat admin sendiri , kita tidak berada di kawasan kejadian , tidak boleh kita membuat sebarang andaian melulu tanpa soal siasat . Lagipula ianya sebuah latihan , pasti komander sudah tahu akan apa yang baik dan tidak . 

Walaubagaimanapun , di ingatkan bahawa memakan makanan yang hanya boleh dimakan ketika darurat adalah wajib akan tetapi sekiranya dikawasan berhampiran kita masih terdapat tumbuhan hijau , kita wajib memakan tumbuhan dari haiwan . hmmmm , harapnya perkara ini tidak menjadi isu yang berpanjangan .  

0 Response to "Gempar askar makan makanan haram & jijik ketika latihan "

Catat Ulasan